zaterdag 3 januari 2015

Kanker & Voornemens

Traditie op Nieuwjaar : Beste Wensen voor een goede gezondheid!

En toch in 2012 kregen in Belgiƫ 38.121 heren en 32.871 dames bij een arts de diagnose kanker! Of dagelijks krijgen 194 Belgen en hun omgeving een emotionele schok te verwerken! Telkens het startpunt van een strijd in veel facetten! In het verwerkingsproces zit vaak de Waarom-vraag vervat!

Moeilijk is het dan ook wanneer de pers in de eindejaarsperiode artikels publiceert over hoe je je kan wapenen tegen kanker... Alvast mij bekruipt me dan het schuldgevoel... kwam de kanker er dan toch door eigen toedoen?

Vandaar dat het goed is dat deze week enkele artikels verschenen die duidelijk aangeven dat ruim 60% van de kankers het gevolg zijn van gewoon weg brute pech!

Bij mijn kankerdiagnose, inmiddels drie jaar terug, reageerden zowel huisarts, NKO-arts, endocrinologe met de zelfde reactie : brute pech!

Dit mag ons evenwel niet blind maken dat je de kans op enkele specifieke kankers duidelijk verkleint door bvb niet te roken, verstandig te zonnen... Ook helpen voldoende lichaamsbeweging, gezonde voeding en een beperkt alocholgebruik op het beperken van de recurrentie van kanker.

Voor 2015 wens ik dan ook vooral dat we met zijn allen de goede voornemens van een gezond leven waarmaken, ... en hoop dat we van de pech van kanker, of zijn recurrentie bespaard blijven!

Wil jij meer doen? Ondersteun dan het wetenschappelijk kankeronderzoek dat de overlevingskansen laat toenemen... en neem deel aan de initiatieven van VZW Cyclo4cancer of schrijf je met een team van vrienden, buren, familie, collega's... in voor de 24u-wandel&loop-estafette van Levensloop Kortrijk!

Inmiddels wens ik jou en jouw gezin alvast een bijzonder mooi 2015 toe!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten