zondag 6 mei 2018

Mijn fietsvoorjaar 2018

Het leven zoals het is

Ik vraag me af of ik het als excuus gebruik of dat ik het inderdaad te druk heb om nog te bloggen... Wellicht is het ook een gevolg van een mindere fietsconditie waardoor ik minder heroïek over fietsprestaties kan uitroepen.

Bij nader inzien onterecht dat daardoor de zin voor het plaatsen van updates wegdeemstert.  Wordt de lezer niet net rijker door het lezen van ook de mindere ervaringen?  Ja toch! Daarom een greep uit mijn ervaringen in de periode januari tem april 2018 :

Goede voornemen

Voor hen die de actualiteit volgen weten dat de financiële instelling waar ik werk door een grondige transformatie gaat.  Deze transformatie kost tijd en energie, ... en dit ook op individueel niveau.  Zo kwam ik na september 2017 nauwelijks aan sporten toe.  

Nieuwjaar staat synoniem met goede voornemens, zo vertelde ik mijn gezin om te gaan lopen omdat dit minder tijdsintensief is.  Om me hiertoe op te laden nam ik een marathon als doel.  Gezien ik nooit langer dan 10km liep, de voorbije jaren de loopschoenen niet aantrok... een behoorlijk gek idee, ... De ratio in mij hielp me bij volgende keuzes :
- Opteren voor een marathon eind 2018
- Mij hiertoe laten begeleiden door een coach.

Ik schreef me in voor de marathon in Amsterdam op 21 oktober, en contacteerde Crescendo om mij hierbij te begeleiden.

Januari - Februari - Maart

Al vrij snel volgden een loop- en een fietstest bij Crescendo.  Dit om te kijken wat mijn niveau was, ... tja inzake lopen nihil... inzake fietsen veel ervaring maar op dit ogenblik ook zonder conditie. Trainingsschema's - met het oog op een geleidelijke opbouw in lopen, en een wederopbouw in het fietsen - volgden.

Ik beken het meteen maar, ondanks alle goede voornemens bleek ik een slechte leerling, op de eerste week na volgde ik de trainingsschema's niet.  Wekelijks 1x lopen, en als het me uitkwam ook nog 1x fietsen... verder kwam ik niet.

Hoge werkdruk : Ja.  Zorgen omwille van de gezondheid bij mij en mijn naasten : Ook.  Onvoldoende leuk sportweer : Ongetwijfeld!  Doch tja, ook aan echte motivatie ontbrak het mij.

April

Met de maand april in zicht kwamen ook de voorjaarskoersen op tv er aan.  Onbewust altijd een extra prikkel om zelf toch ook maar meer te sporten.  Ik schreef me voor meerdere wielerklassiekers in.

 • Gent-Wevelgem (Foto Kemmelberg)
 • Ronde Van Vlaanderen (Foto Patersberg)
 • Scheldeprijs (Foto Broekstraat Schoten)
 • Brabantse Pijl
 • Luik Bastenaken Luik
Kentering in het fietsen

Daar waar ik bij Gent-Wevelgem en RVV nog opteerde voor de kleine afstand koos ik voor LBL voor het volledige parcours : 275km.  Resoluut was dit niet want met alle twijfels over de conditie zakte ik naar Luik af om een deeltje van het parcours te fietsen.  Ik was er niet alleen, en mijn steun en toeverlaat Marleen kon me dus wanneer nodig ophalen.

Het mooie weer, de confrontatie met de onvoldoende conditie tijdens de eerdere toertochten overhaalden me om toch maar voor de volledige afstand te gaan.  En al ging - na een vlotte aanloop - na 180km het licht compleet uit ik verplichtte me zelf deze toertocht volledig uit te fietsen... waarom had ik die dag anders mijn cyclo4cancer-outfit, met het motto opgeven is geen optie, aangetrokken?

Dolblij en ook wel fier was ik bij aankomst.  Maar ook met de volle overtuiging om voortaan wel het trainingsschema te volgen.  Wat heb ik anders te zoeken in de 3 Gran Fondo's in mei/juni waarvoor ik me inschreef : GF Vosges - 3Ballons - Alsacienne, ... en nog meer concreet hoe zou ik er anders in slagen om die marathon te lopen.

O ja, die marathon?

Voorlopig bouwde ik van 0 naar 10km op, ... dit maakt dat ik er vrij goed in slaag deze afstand aan een tempo van 9 km/u te lopen.  Een week na LBL vatte ik al mijn moed samen en liep ik aan een iets sneller tempo (10km/u) voor het eerst in mijn leven 15km.  Compleet kapot, maar wel tevreden.  Zou het dan toch lukken met die marathon?

En nu?

De voorbije week slaagde ik er alvast in om het schema goed te volgen... nu volhouden en ondertussen uitkijken naar alle lekkers dat volgt : Op 1 mei de Greg Van Avermaet Classic, op 5 mei de Tour de Namur, op 6 mei 1.5u lopen op Levensloop Gent, op 10 mei de Klimclassic.

Benieuwd of ik zo - en met net 2000 fietskilometers in 4 maand tijd - in de gran rondo's wat kan realiseren, ... en toch ook wel hoe ik de intensere looptrainingen straks verteer.

Inmiddels was er extra overleg met Crescendo, aan de hand van nieuwe sporttesten in mei kijkt coach Dominic waar bijsturing nodig/mogelijk is.

Om deze update te eindigen daar waar hij startte : super loopt het allemaal niet, bekennen dat het moeilijker dan gedacht is om een trainingsschema te volgen is niet makkelijk, zelf aan kop sleuren geeft plaats gemaakt voor wat meer wieltjes zuigen... of het is wat het is, maar de goesting om er straks meer van te maken is wel groot!


1 opmerking:

 1. Geldleningaanbieding voor iedereen

  Dit jaar is de rente op onze hypotheek afgenomen. We hebben onze deelname gedurende 10 jaar teruggebracht tot 2%. Voorheen was dit 3,7%. We zijn in juli 2018 begonnen met 2 leningen voor een totaalbedrag van € 900.000.

  E-mail: info@creditfinance-bank.com
  Whatsapp-nummer: +33784505888
  Website: https://www.creditfinance-bank.com

  BeantwoordenVerwijderen