woensdag 14 december 2011

Team Spirit

Een recente verklaring over de file-problematiek in België blijft me bij. Eén van de gevolgen van de files zou het inkrimpen zijn van het aantal beoefenaars ploegsporten, en meteen ook een verklaring geven voor het stijgende aantal lopers en fietsers.

De logica in deze verklaring is snel gevonden : indien men geen vast 'thuiskomst'uur kent wordt het moeilijk om zich te engageren voor vaste trainingsuren...

Is fietsen, en bij uitbreiding wielertoerisme, dan een individuele sport? Neen!

Fietsers zijn veelal aangesloten bij een bond, bij een club. Vlaanderen telt tal van clubs. Iedereen die tijdens de weekends zelf de pracht van bvb de Vlaamse Ardennen opzoekt is getuige van de vele wielertoeristenclubs. Deze clubs evolueren, kiezen voor vernieuwing. Dit uit zich tevens in meer discipline, zowel voor het verkeersreglement als voor de natuur, of in maatschappelijke engagement... Zo blijven zij aantrekkelijk!

De recente info-avond van de Waregemse club 'Nieuwenhovespurters' is een ander voorbeeld. Een mooie opkomst voor de voorstelling van de nieuwe kledij, dit dankzij een goede organisatie met aandacht voor belangen van club, leden en sponsors. Deze club is reeds jaren actief op velerlei fronten : eigen organisaties (MTB- & Fietstochten), jaarlijkse fietsreizen, ... Clubleden treffen elkaar tevens buiten de reguliere ritten : in de wintermaanden op zondagmorgen, in de zomermaanden bij gezamenlijke deelnames aan toertochten in binnen- & buitenland.


Of hoe je fietsers, wielertoeristen, bezwaarlijk onder het label 'individuele sporters' kan onderbrengen.

Een ander facet van het team is overigens ook vaak het gezin : partner en kinderen worden meegesleurd in dit enthousiasme, en zien hun papa of echtgeno(o)t(e) in het weekend zelden uitslapen. Of hoe ook het thuisfront een uiterst belangrijke rol speelt!

De voorbije weken ondervond ik een ander facet van het 'groepsgevoel' fietsen! De talrijke boodschappen van fietsers, naast collega's en familie, om mij een hart onder de riem te steken deden me echt deugd! Dank je wel!!

Inmiddels is de operatie achter de rug. Na een dagje op intensieve zorgen volgden drie dagen ziekenhuisverblijf, nu is het afwachten op de beslissing of al dan niet verdere behandeling nodig is. Hopelijk niet dan kan ik wellicht eind februari opnieuw op de fiets.

Viva La Vida!!

2 opmerkingen:

  1. een spoedig herstel toegewenst, Johan
    hopelijk kan ik het komende voorjaar weer eens proberen enkele km's in je wiel te hangen

    ik duim alvast!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ikke ook; ik duim ook heel hard en wens je dra terug te ontmoeten. Go for it man.

    BeantwoordenVerwijderen