woensdag 29 juni 2011

Countdown to la Marmotte : 3 days!

Nog drie dagen...

Hoog tijd om het parcours onder de loupe te nemen :

Starten gebeurt in Bourg d'Oisans, het stadje aan de voet van de Alpe op 750m hoogte.  Na een relatief vlakke aanloop van zo een 10 km start de eerste beklimming van de dag : Glandon, col buiten categorie.  Deze col is 25 km lang en brengt ons tot op een hoogte van 1932m.  Tijdens deze klim valt er wel een rustpunt te noteren : na 10km volgen enkele honderden vlakke meters een een korte afdaling. Onmiddellijk nadien is het snel schakelen naar de kleinste versnelling om de 11,5% steile passage door te komen.

Na de afdaling bevinden we ons reeds 60km ver op het parcours.  Wat nu volgt zijn relatief grote wegen tot St Michel de Maurienne.  Hier start de Télégraphe, col eerste categorie.  De sterkste stijging valt bij deze col in het begin te bespeuren : quasi 3km à 8%.  de volgende 9km zijn iets gematigder.  Nadien volgen 4km afdaling doorheen Valloire, om uiteindelijk aan de gevreesde Galibier, col buiten categorie, te starten.  Over 18km stijgen we van 1400m tot 2642m hoogte.  De laatste 8kms zijn behoorlijk zwaar te noemen : de ijlte van de lucht, en een gemiddelde stijging boven de 8%, laten ons naar lucht happen!

Bovengekomen bij de bevoorradingspost hebben we 114km op de teller.  Als beloning wacht een 45km lange afdaling tot ons vertrekpunt Bourg d'Oisans.  Vergis je evenwel niet ook in deze 'afdaling' vallen nog hoogtemeters te bespeuren... alsook enkele tunnels waar je ogen toch even dienen te wennen aan de duisternis!

De finish ligt niet aan de voet maar op de top van Alpe d'Huez, col buiten categorie.  13.5km klimmen dus waarvan de eerste kms de zwaarste zijn, stijgingspercentages boven de 10%.

Na 175km finish je onder luide aanmoedigingen voor de sporthal.  Indien de tijdsmetingen goed verliepen kan je binnen het kwartier je diploma met je vermelding van je eindtijd afhalen.

PS : Morgen volgt in de serie 'Countdown to la Marmotte...' een bijdrage over mijn voorbereidingen!

1 opmerking:

  1. Schitterend om te lezen!! Groeten en tot morgen vanuit een DICHT bewolkt les 2 alpes

    BeantwoordenVerwijderen