zondag 10 juni 2012

Trois Ballons 2012 : Een bijzondere ervaring!

Vrijdag 8 juni


Net zoals bij mijn eerste deelname opteerde ik ook nu weer om op vrijdag af te reizen naar Champagney. Deze keer evenwel niet met schoonbroer Pascal, doch met collega & tevens Nieuwenhovespurter Nico. Reeds om 8u volledig klaar... bekijk ik, in afwachting van de komst van Nico bij mij thuis, nog even de documentaire 'De Laatste Bocht'. Deze documentaire vertelt de laatste 4 levensjaren van Bas Mulder, één van de iconen van Alpe d'Huzes. Deze organisatie zamelt jaarlijks geld in voor de stichting tegen kanker. Bas Mulder inspireerde velen met zijn levenslust en doorzettingsvermogen. Hij overleed op 24jarige leeftijd aan klierkanker. Toch blijft hij via het initiatief Alpe d'Huzes zijn stempel drukken : dit jaar werd er 28 miljoen euro opgehaald! Schitterend!!

De documentaire was hoedanook beklijvend en aanvankelijk zal ik wel wat stil geweest zijn in de wagen. Hoedanook naarmate we onze bestemming naderen verhoogt de temperatuur, en kom ik echt op dreef. Finaal rijden we Champagney binnen, luidop dollend op zowaar schlagermuziek!

We vervullen de inschrijvingsformaliteiten, en vernemen dat er nooit eerder een zo hoog deelnemersaantal voor deze cyclosportieve was. 4.000 deelnemers zo waar! De touraankomst (op 7 juli) in dit stadje, op La Planche des Belles Filles zal daar wel voor iets tussen zitten.Korte tijd later treffen we ook collega Jo en 2 van zijn clubleden. Samen overleggen we over de mogelijke hotelaccomodaties voor ons verblijf in september. De Vogezen zijn immers ook onze bestemming voor de jaarlijkse fietstrip met collega's in september.

Veel tijd hebben we evenwel niet : Jo wenst nog enkele cols met de wagen te verkennen, samen met Nico wil ik toch nog even losfietsen.

Snel naar het hotel in Danjoutin dus. Hier tref ik onmiddellijk de delegatie van MeRijenNieZere aan. Het is een hartelijk weerzien, en op de parking nog word ik tevens aangesproken door een voor mij onbekende wielertoerist, doch iemand die mijn blog leest en me een hart onder de riem steekt. Tof! Altijd leuk om met nieuwe wielertoeristen kennis te maken. Overigens blijken nog andere collega's voor dit IBIS-hotel gekozen te hebben. Of hoe de voertaal heel duidelijk Vlaams is.

Samen met Nico ga ik voor een rondje losrijden... Ik herinner me het parcours dat Manfred & Pascal W hiertoe kozen in 2010 en volg ditzelfde traject langs het kanaaltje.'s Avonds is het een echt gezellig samenzijn, bijzonder lekker eten... en de ballons al enkele keren woordelijk beklimmen ;-) Men polst me naar mijn verwachtingen : in alle eerlijkheid deel ik mee gewoon blij te zijn om er toch opnieuw te kunnen bij zijn, dat tijd geen rol speelt... en dat ik vooral hoop dat mijn 'late' beslissing om toch het volledige parcours te fietsen me niet zuur zal opbreken.

Zaterdag 9 juni

Omstreeks half zeven komen we aan in Champagney. Voor de organisatoren is het wat improviseren. Gezien het grote deelnemersaantal dient men de deelnemers in vakken in te delen (cfr Marmotte) en worden in tegenstelling tot de vorige edities niet 1 maar 2 straten ingepalmd. Samen met Nico positioneer ik me vooraan het 2e startvak, onmiddellijk na de prioritairen dus.Terwijl ik hier sta te wachten zie ik enkele bekenden, oa Paul van Cyclobenelux,... doch word ik tevens aangeklampt door enkele bloglezers, en fietsers die me op twitter volgen. Inmiddels stijgt de spanning en de fysieke druk van de duizenden fietsers achter ons... Kwart na 7 weerklinkt het verlossende startschot. Twee minuutjes later overschrijden ook wij de matten van de tijdsregistratie.

Mijn temperament drijft me voort... ik wil zo snel als mogelijk die twee minuten tijd goed maken op de eersten, en fiets als een bezetene over de groepjes voor mij heen... De snelheidsmeter evoluuert naar de 50km/u. Als ik dit merk besef ik dat dit gekkenwerk is, mijn hartslag situeert zich quasi onmiddellijk boven de overslagpols. Hoedanook ik wens in een goede positie aan de eerste klim van de dag, de Ballon de Servance, te starten. Dit lukt me ook. Halverwege de klim kom ik zelfs naast Paul de Jong te fietsen die als één van de eersten in het prioritaire vak stond. Naast hem zie ik nog een tweetal fietsers in cyclobenelux-tenue. Ik probeer gelijke tred met hen te houden en hou vol tot op de top, 1200m hoog.

De afdaling die volgt is de meest technische van de dag, hier en daar zijn wat putten... en ik neem ze zoals steeds bijzonder voorzichtig... te voorzichtig... Ik tel 78 fietsers die me inhalen. Soit... ik maak me er niet druk om, schreef ik op de internetfora niet dat ik vooral kwam om te genieten? Daar mag ik dan wel dringend mee starten.

En zo waar dit lukt me : op de cols die volgen, du Ménil (621) & d'Oderen (884) fiets ik op een goed tempo in een groep van zo een dertig man naar boven... Ik kijk rond me, praat met enkele Nederlanders & Belgen... en geniet van het fietsen en het landschap. Zo worden ook de Col de Bramont & du Herrenberg bedwongen. Inmiddels tref ik ook het supportersteam van MeRijenNieZere langs de kant van de weg : super!!

In de passage die voorafgaat aan Le Grand Ballon is er gedeeltelijke zijwind, een schitterend uitzicht is ons deel... maar veel tijd om dit te bewonderen is me niet gegund. De groep waar ik in terecht kwam legt een hoog tempo op, en vraagt continu om rond te draaien... Aanvankelijk weiger ik, doch besef dat ik toch ook enkele beurten voor mijn rekening moet nemen... Het gaat goed en ik amuseer me echt!

En dan net voor de top van Le Grand Ballon (1325) is er nog een steile passage... en ik voel dat ik de pedalen niet meer vlot rondkrijg... Vermoedelijk enerzijds het gevolg van de snelle overschakeling van het grote verzet naar de 39-30, doch anderzijds ongetwijfeld het gebrek aan voldoende 'basis'... We hebben inmiddels 100km op de teller.

De bevoorrading boven is dan ook welgekomen. Ik weet dat de afdaling die nu volgt niet gevaarlijk is en probeer de snelheid de hoogte in te jagen. Helaas zorgen mijn beperkte daalkunsten ervoor dat ik de groep opnieuw moet laten rijden. Zo kom ik in de passage tot de Col du Hundsruck alleen te zitten. Ik wacht een fietser op en nestel me in zijn wiel. Als hij aandringt om over te nemen maak ik hem duidelijk dat dit nu echt niet kan. Ik ben er nu van overtuigd dat ik toch beter voor het kleine parcours gekozen had... Dit komt niet goed, de finish halen doe ik nooit... De moed zinkt me in de schoenen, ... Ik denk evenwel terug aan het motto van Bas Mulder : Opgeven is geen optie, en zet door!

Op de Ballon d'Alsace fiets ik opnieuw even naast Paul de Jong. We wisselen enkele woorden, maar ik moet hem al snel laten gaan... Nu is het echt naar boven kruipen. Ik ben volledig kapot, uitgeput, ik haal geen 10km/u meer... Dit is afzien... Tja, fietsen is een eerlijke sport : als je te weinig trainde, minder basis hebt... dan betaal je dat cash!

Bovengekomen moedigt Michael (wt.be) me aan, hij schiet enkele foto's (dit moeten echt beelden van een 'stervende fietser' zijn)... de aanmoedigingen geven me courage. Ik nestel me opnieuw in het wiel van een fietser en zet door. In de afdaling die volgt slaag ik er in om geen posities meer te verliezen.

Samen met een 15tal fietsers zet ik koers naar Champagney. Er wordt een stevig tempo op na gehouden, doch in deze groep vind ik beschutting tegen de wind, en ik slaag erin te herstellen.

Broodnodig! Het toetje van deze rit, La Planche des Belles Filles, is immers een echte verschrikking : 5km lang, en gemiddeld zo een 9 à 10%.

Ik sla aan het rekenen en weet dat ik zonder ongelukken binnen de acht uur zal binnen komen. Ik kan nauwelijks geloven dat ik, ondanks het slechte gevoel, hier zal in slagen... Ik denk terug op de diverse aanmoedigingen, de gesprekken met fietsers waaruit bleek dat mijn blog echt wel veel gelezen wordt... En ik word zowaar emotioneel! Eigenaardig doch dit helpt me die 5 zware kilometers door.

De laatste 500meter schakel ik op de 53/15 en ik kom spurtend in een eindtijd van 7u48 boven volgens het electronische bord. Gezien ik 2 minuten later startte is mijn officiële tijd 7u46. Supertevreden!! Boven realiseerde ik een 502e plaats op een uitermate sterk deelnemersveld (4000).

Korte tijd later zie ik mijn reisgezellen Jo & Nico, alsook Nieuwenhovespurter Steven, aankomen. Ook andere collega's, waaronder David, reden een sterke Trois Ballons... idem overigens voor het MeRijenNieZere team die niet alleen individueel maar ook collectief een heel sterke prestatie neerzette! Stadsgenoot Christ Himpe met wie ik enkele kms fietste realiseerde tevens een bijzonder sterke tijd. Proficiat aan alle deelnemers!!

Op het podium twee vertrouwde namen : David Motte (Grinta) & Michel Snel (Veltec). Het bovenste schavotje was evenwel voorbehouden voor Hornetz.

Trois Ballons 2012 samengevat : een ideale mix van
- toffe sfeer waarvoor ik mijn 4 reisgezellen dank
- positieve fietsersspirit met dank aan aan de wielertoeristen van ondermeer MeRijenNieZere, de CycloBenelux-shirtdragers, Christ Himpe, Ward De Bock, en zovele anderen
- de vele aanmoedigingen van ondermeer de supporters van MeRijenNieZere, Michael (wt.be), ...
- het lekkere eten in Champagney & Danjoutin
- tevredenheid van het volbrengen van de opdracht, waarmee ik misschien ook voor andere kankerpatiënten een statement maakte.
maar vooral en niet in het minst bleef het toch ook een zwaar emotioneel beladen ervaring.

Later volgen meer foto's.

4 opmerkingen:

 1. Leuk om met je samen gereden te hebben Johan. Leuk verslag om te lezen. Eindeloos respect voor je prestatie en je ingesteldheid!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Knappe prestatie, mijn Respect!!! Ik had in La Chouffe al gezien dat je dit wel moest kunnen, ik kon daar je wiel niet houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo ik lees toevallig je verslag en ontdek dat ik bij de start voor je stond in t eerste vak , grappig dat ik dit nu kan lezen , vond het ook een leuke ervaring en ga volgend jaar zeker terug

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Francky Verhaeghe15 juni 2012 om 13:10

  't was een prettige kennismaking Johan en veel succes in de toekomst.

  BeantwoordenVerwijderen