zondag 10 april 2016

GF Saint Tropez 2016

Eén van de nieuwe cyclo's die ik in 2016 wou beleven was de Gran Fondo Saint Tropez.

Een dubbele motivatie voor deze keuze :

  • Extreme vermoeidheid als gevolg van de kanker zorgt voor minder trainingszin.  Met een cyclo begin april in de agenda verplichtte ik me zo om ook in de wintermaanden wat te fietsen.
  • Ik bezocht deze gekende Franse regio niet eerder, ... en wou de streek van Ludovic Cruchot eindelijk eens ontdekken.
Zoals steeds bij een autorit naar het Zuiden sliepen we een nacht uit in Troye.

Zo naderden we op donderdag al snel de Provence... we zagen de Ventoux op onze rechterkant liggen, ... daar speelt de volgende cyclo, begin juni, zich af.  Het was super om begin april  op zonovergoten snelwegen Frankrijk te doorkruisen.


Aangekomen vonden we makkelijk ons verblijf : Villa Ingrid.  Een gewezen hostess van Lufthansa heeft er een woning waarbij ze meerdere kamers verhuurt.  Een betaalbare locatie met een mooi uitzicht op de baai tussen Saint Tropez en Saint Maxime.


Uiteraard bezochten we ook het gezellige centrum :
En vonden er een heerlijke keuken terug : Zo had ik alvast voldoende krachtvoer voor de verkenning van de start- en aankomstplaats van de Gran Fondo op vrijdag.
Op zaterdag vervulde ik de klassieke inschrijvingsformaliteiten : naar de stand van Sportcommunication/GrandTrophee om er het 'rugnummer' af te halen.Wat me meteen opviel : nogal wat Fransen, Vlamingen, Nederlanders... schreven zich ter plaatse in.  Bij de vraag naar medisch attest of licentie was het bijna steeds een licentie die werd bezorgd...  Of hoe ik meteen met twee voetjes op de grond stond, en het toch jammer vond dat ik niet aan meer trainingskilometers tijdens dit eerste trimester toekwam.  De benen voelden gisteren goed aan... dus het zou wel goed komen.  Zelden was ik zo overtuigd van de goede afloop... doch misschien omdat ik hier helemaal geen verwachtingen had... of toch wel : Ik vertelde tegen Marleen dat ik zou proberen goud te halen en dat ze dus rond 7u na de start aan de aankomst diende te staan.  O ja, ik geef nog mee : de start vindt plaats in de haven van Saint Tropez.  Enkele kms verder is de aankomst in Gassin, een historische site iets hogerop in het hinterland.

Zaterdagmiddag bezochten we de kunstmatige lagune van Port GrimaudTevens bezochten we een lokaal wijndomein om de eigen kelder wat aan te vullen :Zondagochtend was ik te vroeg aan de jachthaven, ... nog steeds schreven nieuwe renners zich in.  Ik nam de tijd voor een expresso in één van de vele etablissementen op de befaamde kaaien.  O ja, 9 euro voor een cola, ... dus toch maar even de kaart vragen voor je er een rondje geeft ;-)

Tussen al deze renners kende ik mijn plaats ... zodat ik me in tegenstelling tot mijn vast gewoonte helemaal niet in de eerste regionen postvatte.

Van bij de start werd er een behoorlijk tempo gefietst... Dit had als gevolg dat ik reeds na 4 km mijn eigen tempo zocht... met als resultaat dat de pelotons uit mijn zicht verdwenen.  Tot km 35 met een 2tal, dan een 5tal km in een 30koppige groep... om bij de eerste serieuze col van de dag die men mij vooraf omschreef als een dubbele Redoute, en inderdaad 5 km lang hoge stijgingspercentages kende opnieuw de eigen trapfrekwentie op te zoeken.Bovengekomen wist ik dat er nog 110 eenzame kilometers volgden... doch dit hinderde niet : het was schitterend weer, de benen voelden goed... en op die wijze kon ik er een mooie doorgedreven training van maken.Bovendien bleek dit echt een fantastisch parcours : 2 cols van 10km, enkele van 5km... en verder continu op en af waarbij je elke keer je richting kust fietste een bijzonder warm beeld van de stralende zon op de heldere Middellandse Zee zag!

De bevoorradingen waren kleinschalig doch meer dan voldoende... voor zover ik me herinner was dit overigens de eerste maal dat er ook banaan te krijgen was.  Of hoe de bevoorradingen meer en meer de kwaliteit van de Belgische Cycling Tour benaderen.  Overigens waren er slechts een 900 deelnemers, volgens de speaker bij de start, uit 24 verschillende landen.  Een 400tal zou uiteindelijk de 'grote tour' uitfietsen.

Naarmate de tijd vorderde en de kms onder de wielen heen verdwenen... kwam het geruststellende gevoel dat 'goud' tot de mogelijkheden behoorde.

Alleen bleken het laatste uur de 'Rafales van 40km/u' een serieuze tegenstander... en was er nog een bijzonder lastige kuitenbijters net voor de finish!


Uiteindelijk bereikte ik de finish met 40min overschot op Goud : Opdracht volbracht, tevreden met de prestatie :-)


Tijd om even goed uit te rusten :


En nog eens lekker te genieten van de keuken uit deze regio!

En uit te zien naar de rest van het seizoen!

Volgend filmpje biedt de geïnteresseerde een impressie van mijn deelname :


Met dank aan mijn trouwe supporter en bevoorrader :

Geen opmerkingen:

Een reactie posten