zaterdag 17 augustus 2013

Circuit des Cimes Ardennaises

De Circuit des Cimes Ardennaises wordt op de website omschreven als één van de mooiste toertochten van België.

Voldoende om mijn nieuwsgierigheid te wekken, ... en gezien ik op zondag een familiefeestje heb is het ideaal om dit weekend op zaterdag een grote toertocht te fietsen.

De overige cyclo4cancer-sympathisanten schreven zich voor de Géant des Ardennes op zondag in. Vandaag sta ik er dus alleen voor, alhoewel alleen... bij een toertocht is dit eigenlijk nooit het geval.

Rond half acht kom ik aan in Marche-En-Famenne. Al snel zie ik enkele clubvrijwilligers die aanduiden waar ik de wagen kwijt kan. Quasi onmiddellijk valt het me op dat de wagen naast mij van het Kortrijkse is. Enige tijd later wisselen we enkele woorden, ... maar het is vooral de voorbereiding van Fabrice die me opvalt. Onmiddellijk uit de wagen is het wat eten, drinken, opnieuw wat eten... de benen worden ingewreven... een gedreven fietser, ik vraag of hij ook koerst : neen, maar wel deelnemer aan cyclo's. Meer specifiek nu in voorbereiding voor de Otztaler Radmarathon. Thuisgekomen zou ik zien dat hij met ondermeer top100-plaatsen in dolomietenmarathon een mooi cyclo-palmares heeft! Bij het inschrijven verliezen we elkaar evenwel uit het oog.

Ik ga dan maar alleen van start, twijfel nog over het parcours van de 165 of de 205km... maar dat zien we dan weer wel. Quasi onmiddellijk krijgen we enkele hellende stroken voor de wielen geschoven, ik haal enkele kleine groepjes in... geen enkel peloton met een naar mijn aanvoelen goed tempo... ik fiets dan maar door op eigen élan, en merk enige tijd later dat een wielertoerist uit Oudenaarde zich in mijn wiel nestelde : Henk, ook al iemand in voorbereiding op een cyclo, zij het dan de Vélomediane.

Met ongeveer 15km op de teller worden we bijgehaald door Fabrice, de man die zijn wagen naast de mijne parkeerde. Samen met Henk glijd ik zijn wiel... Fabrice brengt het tempo nog wat hoger, ... en we vliegen door deze prachtige regio. Helaas vliegen we wat te snel, want we blijken ons ergens vergist te hebben : na 45km staan we opnieuw aan de start. Dit was niet de bedoeling. Fabrice tokkelt wat op zijn garmin 800, en geeft aan : binnen 28km zijn we via de korste weg aan de eerste bevoorrading (die we na 48km dienden te hebben). Fabrice legt er de pees op, samen met Henk volgen we de glooiende wegen... hopend dat Fabrice ons inderdaad bij de eerste bevoorrading weet te brengen. Met dank aan Garmin lukt dit wonderwel. Een gemiddelde van ruim 31, met dus inmiddels een 75km op de teller.
Na de bevoorrading (voldoende drank en voeding (maar wel wat minder variatie dan we op gelijkaardige tochten in de Ardennen zagen)) wordt er aan de kop wel wat afgewisseld : Fabrice neemt nog steeds het leeuwedeel van het kopwerk voor zijn rekening, af en toe komen ik en Henk ook aan de beurt. Het is evenwel vooral bij iedere helling stoempen om in het wiel van Fabrice te blijven.

Met 100km op de teller geeft Henk aan het iets rustiger te willen aandoen. Samen met Fabrice fiets ik door naar de tweede bevoorrading. De drank en voeding zijn welgekomen, en ik speel voor alle zekerheid toch ook maar enkele gels naar binnen. Henk die hier net na ons aankwam laat ons evenwel alleen verder fietsen. Samen met Fabrice werd inmiddels beslist om het parcours van de 166km verder te volgen... met de extra kilometers die we maakten in de aanvangsfase levert dit immers toch nog een totaal van 190km op.
Over talrijke hellingen, evenwel meestal onbekend, vliegen we met ons tweetal doorheen deze prachtige streek : telkens flirtend met de provinciegrens van Luxemburg. Op de eigen Garmin merk ik dat de hoogtemeters in ijltempo cumuleren... Dit wordt een mooie training!

De volgende bevoorrading situeert zich in La Roche, deels volgen we hier het parcours van de Vélomediane... dit zijn ook de wegen van van het vorige Belgisch Kampioenschap die hier plaatsvond.

Vanuit La Roche volgt de 7.5km lange klim, Côte de Samrée. We leggen er behoorlijk de pees op, dit blijkt naderhand uit de strava-digits : 24e plaats op 223 all. Rekening houdend dat we inmiddels ruim 150km op de teller hadden ben ik wel tevreden met deze prestatie.

En nog zijn alle hoogtemeters niet verwerkt : de terugweg brengt ons over Rendeux en Hotton waar we telkens nog wat kuitenbijters op het parcours aantreffen.

Deze mooie tocht bracht ons uiteindelijk over 191 mooie kilometers Ardennenlandschap. Een echte aanrader!! En dank je wel aan Fabrice & Henk voor het gezelschap/kopwerk!

De Strava-digits :Geen opmerkingen:

Een reactie posten