maandag 15 oktober 2012

Over statistieken, de Ekiden en palmaressen

Statistieken

Sedert maart stond eind september met stip in de agenda genoteerd. Dan volgde immers het belangrijke follow-up-gesprek met mijn behandelende artsen.

Naarmate deze dag naderde kwamen alle herinneringen terug : de onderzoeken, diagnoses, operatie, behandeling..., het gesprek over de uitzaaiingen... Meteen lagen ook alle statistitische gegevens over mijn overlevingskansen weer helder in mijn geheugen. De studies daterend uit de jaren '90 uit de VS gaven me 70% kans, en daar waar de Europese studies mijn 5jaar-overlevingskans beperkten tot 40%... bleek ik dixit de recentste studie van Nederlandse universiteitsstudenten in 2011 slechts 5% overlevingskans over 5 jaar te hebben.

Die vrijdagochtend eind september was ik dan ook behoorlijk stressy! De dag voordien gaf ik nog een meeting voor mijn medewerkers zodat de boog gespannen was gebleven... maar in de wachtzaal, niets om handen (want geen wifi)... en alleen maar wachten kwam ik gek van ongeduld.

Toen de behandelende arts mij quasi onmiddellijk na het betreden van haar kabinet verzekerde dat er helemaal geen sporen van kanker meer terug te vinden waren kon ik het wel uitschreeuwen van plezier, dankbaarheid, ... euforie! Helemaal te gek werd het na de mededeling dat mijn eerstvolgende controle pas eind september 2013 wordt voorzien.

Ik blijf uiteraard realistisch, morgen kan de kanker harder dan voorheen toeslaan, maar voorlopig is mijn vervaldag alvast met 12 maand opgeschoven. Zou ik dan toch Mr 5% worden? ;-)

Ik blijf het hopen!

Ekiden

Medio oktober stond dan de Ekiden op het programma! Voor deze grootste aflossingsmarathon ter wereld schreef ik twee teams in. Beide teams vormden een mix van mannelijke en vrouwelijke collega's, collega's die in het verleden al eens de loopschoenen aantrokken, en collega's die naar aanleiding van de Ekiden voor het eerst participeerden aan start to run. Nog voor het startschot zaterdag werd gegeven was onze Ekiden dan ook reeds geslaagd : collega's kwamen dankzij dit initiatief aan sporten toe, andere collega's vielen zelfs enkele kilo's af. Een betere bmi, en meer lichaamsbeweging : twee belangrijke factoren om kanker te vermijden!

Zaterdag zelf zat het weer helemaal niet mee, en toch waren we met 12 enthousiastelingen aanwezig te Brussel! Een uitstekende sfeer, een werkgever die ons echt in de watten legde (tent - gratis drank & bbq), en 12 lopers die zich één voor één overtroffen. Het was super! Beide teams plaatsten zich uiteindelijk in de top 650 à 700 van de 1260 deelnemende teams! Schitterend!!

Palmares


De trainingen voorafgaand aan de Ekiden leerden me dat ik ook deze sport heerlijk vind. Dit brengt me meteen tot het dilemma van hoe ik mijn sportief palmares verder wil opfleuren... verder inzetten op het fietsen en aan nog meer cyclo's deelnemen... of ga ik dan toch maar voor die marathon. Of probeer ik toch beide te combineren?
Dit is een bijzonder lastige keuze! Ik gun me nu enige tijd om ook hier een beslissing in te nemen, ... jullie vernemen het via een volgende blogupdate :-)

1 opmerking:

  1. Proficiat met de prestaties van de twee teams, super!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen