zaterdag 28 mei 2011

Toertocht "La Chouffe"

Sedert enkele jaren bundelt Golazo de mooiste fietstoertochten in een cyclingtour.  Dit initiatief is een succes : De jaarlijks toenemende deelnemersaantallen aan hun organisatie bewijzen dit!  De redenen hiertoe zijn niet ver te zoeken : Men combineert een prima organisatie (vlotte (online) inschrijving -bewegwijzering - seingevers...) met uitstekende bevoorradingen (enkel aan de Davitamon kunnen ze niet tippen) en prachige parcours!

'La Chouffe' was één van de toertochten die net omwille van het mooie parcours op mijn verlanglijstje stond.  In tegenstelling tot het gros van de toertochten in Wallonië die het parcours van LBL doorkruisen biedt deze tocht immers een mooi alternatief met andere hellingen in Luxemburg en Duitstalig België.

Vandaag zou ik hem toevoegen aan mijn eigen palmares! 

De Nieuwenhovespurters opteerden met 'Moen-Vloesberg-Moen' voor een toertocht langs gekende wegen zodat ik alleen de 'La Chouffe' uitdaging zou aangaan.   Alhoewel dat 'alleen' een relatief begrip is, ... één van de voordelen van de nieuwe sociale media is dat gelijkgestemden vlot kunnen afspreken.

Voor vandaag had ik daarom afgesproken met het MerijenMarmotte-Team uit Deinze.  Helaas was ik iets later wakker dan voorzien, zodat ik omstreeks 5u30 reeds een smsje stuurde dat ze niet op mij hoefden te wachten.  Vriendelijk dat ze het aanboden, ... doch ik hou er zelf niet van om een laatkomer op te wachten, en wou dit dan ook niet zelf op mijn conto schrijven.

Toen ik de parkeerplaats van Houffalize kwam opgereden stonden zij reeds vertrekkensklaar.  Ik zag hen nog nipt vertrekken, keek op het uurwerk... schreef me zelf bliksemsnel in, om met een achterstand van 19 minuten tevens te starten.

Van bij de start de gashendel opendraaien dan maar : wellicht slaag ik erin om hen bij één van de bevoorradingen bij te benen :-)

De eerste 6km liepen in dalende lijn, ... in combinatie met wat rugwind slaagde ik erin om vlot over alle eerdere starters heen te gaan.  Te Webrin kreeg ik de eerste hoogtemeters te verwerken : ik hield mijn trapfrekwentie op 100, ... en de snelheid vrij hoog.  Hm ga ik nu te snel van start?  Ongetwijfeld wel... maar eens bij het MerijenMarmotte-team aangekomen kan ik ongetwijfeld in hun spoor recupereren dacht ik bij mezelf.  Terwijl ik tientallen fietsers inhaalde bleven er 2 andere wielertoeristen in mijn buurt.

Samen met hen dan maar op zoek naar de volgende hellingen van de dag : de 3km lange Cte du Barrage de Nisramont en de 4.6km lange Cte de la Haussire in La Roche.  Deze laatste helling is - althans volgens Cotacol - de zwaarste helling van België.  Hier was er een tijdsmeting.  Pas bij het opdraaien van de Haussire herinnerde ik me dat ik tijdens de Vélomediane Criq hier reeds naar boven zwoegde.  Op een constant tempo dan maar naar boven.  Uiteindelijk realiseerde ik hier de 142e tijd op 2362 deelnemers.

Kort hierna volgde een 1e bevoorrading.  Even rondkijken of ik de blauwe teamuitrusting van Merijenniezere kon ontwaren... Neen : opnieuw op het carbonnen ros en de gashendel volledig open nu. 

Het voordeel van de vele deelnemers was dat ik continu een mikpunt had : van groepje naar groepje fietsen : heb blijft me een kick geven ;-)  Ook de hellingen van Samrée en Odeigne werden vlot overwonnen.

Aan de tweede bevoorrading te Lierneux zag ik David en Dirk staan.  Schitterend eindelijk het merijenmarmotte-team bijgebeend ;-)  Samen met hen en nog drie andere fietsers van deze vriendenclub zou ik deze tocht verder afwerken. 

Minder geslaagd vond ik om de bevoorrading net voor de volgende helling te situeren : De cte de Lierneux.  Inmiddels kwam Marnix me begroeten.  Deze Nieuwenhovespurter fietste deze 160km samen met zijn vroegere club.  In het zog van deze club reden we naar de 4km lange Cte de Beho.  Na wat spielerei op deze helling koos ik samen met David, Dirk & co het hazepad.  We vervolgden met ons 6tal de tocht.

Na de hellingen van Maspelt en Ouberg schoven we aan bij de derde bevoorrading.  Voor mij was het inmiddels duidelijk > op de hellingen zou ik het vanaf nu rustig aan moeten doen.  Blijkbaar in de aanvang veel te veel krachten verbruikt.

De sympatieke MerijenMarmotte-leden lieten me in hun zog meedrijven : gelukkig want inmiddels was de wind behoorlijk hard komen opzetten. Thx @David & co voor hun kopwerk!

Niet dat we nu geen hoogtemeters meer op ons bord kregen : integendeel zelfs!  Nog vier hellingen waarbij dat de cte d'Espeler met zijn 5.6km de langste was.

Inmiddels kwam ik weer op krachten en kon ik ondermeer met Dirk wat ervaringen uitwisselen over 3Ballons, La Marmotte... want ieder heeft zijn eigen ervaringen over vroegere deelnames, maar ook vragen en onzekerheden over toekomstige uitdagingen.

Ter hoogte van de laatste bevoorrading zag ik Geert, mijn kamergenoot tijdens de recentste Mont Ventoux-Trip!  Hij nam samen met 2 andere collega's deel aan de korte afstand.  Veel tijd voor bijpraten was er niet.  David wenkte dat we koers zetten voor de finale.  Op naar onze La Chouffe!

Jawel na nog een helling kwamen we opnieuw aan te Houffalize, ... Niet om rechtstreeks naar de wagen te fietsen, wel om de laatste hoogtemeters van de dag te overwinnen : de 1.1km lange Rue de St Roch : max 20% - gemiddeld 11%.  Toch wel een stevige kuitenbijter op het einde, gelukkig kon ik in het spoor van een beresterke Steve blijven.  In ruil voor deze klim kregen we bovendien een tegoedbon voor een La Chouffe.

Een heel mooie rit, waarbij ik de rit op het criterium 'panorama tijdens de rit' op nr 1 in België plaats!

Nadien was het met David, Steve, Dirk, Eric & Antoon, napraten op een terrasje net voor het bekende hotel de Commerce.

Voor de volledigheid herneem ik hier de uitslag van het bergklassement :

 • Côte de la Haussire: 4100m - 6,12% - 142e op 2632 - na 30km


 • Ourberg (Côte de Weveler): 1900m - 4,98% - 168e op 1368


 • La Longue Virée (Côte du Mont): 3200m - 4,60% - 103e op 2919


 • Côte de Saint Roch: 1300m - 7,85% - 136e op 1631 - na 160km • Vooral tevreden dat er - althans op basis van deze uitslagen - weinig verval zat tussen begin en einde.

  1 opmerking:

  1. Dirk Van Keirsbilck3 juni 2011 om 20:07

   Prachtig verslag Johan! Leuk om ne keer uw ervaringen te kunnen aanhoren.Ga nog veel boterhammekes moeten eten!!!

   BeantwoordenVerwijderen