woensdag 30 juni 2010

La Marmotte.... Nog 3 dagen....

De lezer van deze blog heeft via de diverse posts van de voorbije dagen - met verhalen en filmpjes - reeds een beeld gekregen van deze cyclosportieve.

Op basis hiervan worden diverse vragen gesteld met betrekking tot het competitie-aspect : tijden, ... diploma's & klassementen.

Uiteraard zijn dit items die het cyclo-gebeuren kleuren... toch primeert één doelstelling : een veilige aankomst voor allen!

Het verleden heeft immers aangetoond dat omwille van diverse redenen het soms fout loopt.

We staan er niet vaak bij stil, maar ook dit kan gebeuren :

9 juli 2005, Dit gebeurde ook tijdens La Marmotte ....

Bourg d'oisans/groningen - 's Werelds zwaarste fietstoertocht, la Marmotte, eiste zaterdagmiddag het leven van de 35-jarige Klaas-Jan Bakker. De Groninger gleed tijdens een afdaling weg in een haarspeldbocht, stortte via de berm tien meter naar beneden en kwam terecht op een betonnen paal. Hij was op slag dood.

Aan La Marmotte - 174 kilometer lang, 5000 meter hoogteverschil en vier cols in de buitencategorie - doen jaarlijks op de eerste zaterdag van juli vierduizend toerfietsers mee. Bakker ging voor de derde keer de uitdaging aan. Op de laatste berg, de Alpe d'Huez, stond zijn hoogzwangere vrouw Neeltje samen met hun twee jaar oude zoontje te wachten op hun held.

Hij kwam nooit aan. In één van de eerste afdalingen ging het mis. Twee noordelijke fietsvrienden zagen het voor hun ogen gebeuren. Over het waarom bestond zondagavond nog geen duidelijkheid, maar ineens raakte Bakker in een slip en gleed hij het ravijn in.

Het lichaam van Bakker wordt waarschijnlijk pas donderdag naar Nederland vervoerd, omdat in Frankrijk eerst aan allerlei formaliteiten moet worden voldaan. De familie verblijft zolang op een Franse camping. Vrienden melden dat Neeltje Bakker veel steun ondervindt van mensen die met haar meeleven.

De van oorsprong uit Oosterwolde afkomstige Bakker was een bekende in de noordelijke wielerwereld. Als bestuurslid was hij verbonden aan wielervereniging De Kannibaal uit Roden. De verslagenheid was enorm.


In De Wilp, waar zaterdagavond de laatste etappe van de zesdaagse Noordenveld-Wes terkwartier op de rol stond, werd een minuut stilte gehouden. ''Net had ik de tranen nog in de ogen vanwege de tourzege van Pieter Weening. En dan nu dit'', sprak ploegleider Gerke van Dekken.

Ook de voorzitter van De Kannibaal, Wim Hut, was er kapot van. ''Dit is zo ontzettend triest. In september zouden ze hun tweede kind krijgen

Bron: Dagblad van het Noorden


In het magazine Fiets van deze maand stond overigens vermeld dat de verloven van het medisch personeel uit de regio werd ingetrokken... Laat ons hopen dat deze drastische maatregel overbodig was!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten