zaterdag 12 mei 2012

La Magnifique 2012 : Mijn mentaal gevecht tegen kanker

Begin december waren er de eerste indicaties van kanker. Ieder van de behandelende artsen stelde ik de vraag : Hoe sterk zal ik inboeten op mijn levenskwaliteit. Uit hun mimiek bleek telkens verrassing. Wellicht heeft het gros van de patiënten vooral interesse in de overlevingskansen. Telkens maakte ik duidelijk hoeveel belang ik hecht aan kwalitatief overleven, of hoe ik à rato van 100% wou blijven genieten... en sporten dus!

Zowel mijn huisarts en endicronologe sporten zelf meerdere malen per week en ontweken daarom deze dialoog geenszins. Toch bleef ik met veel vragen zitten. Tik op google 'sporten en kanker' in en je merkt dat vele kankerpatiënten zich afvragen of ze ooit nog aan actief/intensief sporten zullen toekomen. Ook nationale kankersites en -fora bieden hier geen antwoord. Deze sites beperken zich veelal tot een korte aanzet naar rustig wandelen, zwemmen. Ere wie ere toekomt : de livestrong organisatie van Lance Armstrong is de enige die structureel op sporten inzet!

Omdat iedere kanker anders is, omdat behandelingsmethodes variëren, we het verwerkingsproces anders ervaren... is het uiteraard veelal een individuele ervaring.

Ik dank Rob De Jong voor zijn mooie beschrijving van mijn ervaring op de cyclobenelux-site : Onzekerheid voorlopig voorbij, Johan is weer vrij

De eerste positieve diagnose einde maart was het sein om in mijn 'Carpe Diem'-motto een versnelling hoger te schakelen : nog vaker op restaurant en heel wat bezoekjes aan de gezellige kroegen te Gent, Waregem en Kortrijk. Ook professioneel plaatste ik een tandje bij : na 2.5 maand afwezigheid wou ik aan iedereen tonen er weer vol voor te gaan. Dit alles samen resulteerde uiteindelijk in wat minder sporten, en, jawel het aankomen van 8kg.

Blijkbaar mijn methode om de kanker mentaal te overwinnen. Helaas kwam hiermee mijn initiële bezorgdheid/doelstelling - blijven actief sporten - op een tweede plan terecht.

Omdat het hoog tijd was om daar verandering in te brengen fietste ik vorige week nog eens een intensieve fietstocht : La Magnifique.Een schitterende tocht die mij opnieuw moed geeft om naast het harde werken, het intense genieten ook weer voluit voor het fietsen te gaan!

1 opmerking:

  1. Hoi Johan,
    ik ben een lotgenoot van jou ,bij mij werd in 2008 schildklierkanker ontdekt,mijn schildklier werd verwijderd en 4 weken later kreeg ik de slok.
    Ik fiets ook veel (16000 km. per jaar),in 2010 en 2011 fietste ik terug La Marmotte.
    Grtn,Rony

    BeantwoordenVerwijderen