Eén van de grote verschillen tussen 2006 en 2016 is wat mij betreft toch hoe het internet, en met name de social media in al zijn facetten ons dagelijkse leven beïnvloedt.
Enkele WK's of EK's terug was het ondenkbaar dat men met een telefoon in de hand verslag zou uitbrengen, laat staan dat men er foto's zou nemen die men real-time zou verspreiden.
Ook de fiets-community omhelsde inmiddels de diverse vormen van social media.
De binnen onze fietsgroep meest gebruikte is wellicht 'Strava'. Deze toepassing laat toe om jouw fietstochten te registreren, te analyseren en te delen met jouw volgers. Een ideaal instrument ook om vooral jouw eigen progressie te zien... of je zelf uit te dagen tot het rijden van een bepaalde afstand in een bepaalde periode, of tot het realiseren van een bepaald aantal kilometers, hoogtemeters in bvb een specifieke maand. Doordat je ook foto's aan jouw ritten kan toevoegen is het meteen ook een tof fotoalbum om herinneringen op te halen.
Inmiddels pasten ook de electronica producenten zich aan deze nieuwe ontwikkeling aan. De diverse hartslagmeters laten toe om rechtstreeks (bluetooth/wifi) de trainingsgegevens op te laden. Al levert dit soms wel foutieve info op : zo registreerde ik tot voor kort mijn ritten En aan de pols (Garmin Fenix) En aan het stuur (Garmin Edge) waardoor mijn trainingskilometers plots dubbel werden gerekend... neen zo intelligent is de toepassing nog niet om 'dubbele gegevens' te herkennen. Af en toe mag er dus nog zelf tussengekomen worden.
Wat ook leuk is aan Strava zijn de klassementen : zo kan je zien wie er binnen jouw vriendengroep bvb het snelst de Mont Ventoux beklimt. Voor de sympathisanten van VZW Cyclo4Cancer gaat deze eervolle vermelding overigens naar onze webmaster : Proficiat Wouter :-)
Een andere aardigheid zijn de vele toepassingen die door externen aan Strava worden toegevoegd : Exstra.co en Relive.cc zijn er twee van. Deze worden in een volgende rubriek besproken.
De jongste weken was er in de pers ook melding van hoe men met Strava dient om te gaan. Tja, net zoals bij andere social media is het goed om te weten hoe het werkt : dat er privacy instellingen zijn die je zelf kan instellen, dat je in jouw reacties de nodige eerbied aan de dag legt...
Tot slot : Net zoals bij alle social media heb je ook de voyeurs : zij die zich wel registreren maar niets publiceren... ook dit kan uiteraard! Mijn ervaring is in deze evenwel dat enkel wanneer je 'geeft' je ook (waardevolle) feedback kan terugkrijgen. Toch is het aan ieder individu om zelf te oordelen hoe hij/zij met deze nieuwe media omgaat : of hoe we de persoonlijke vrijheid die het fietsen ons biedt ook in deze toepassingen terug vinden!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten